Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВИЛЕН ИВАНОВ: „ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ОСИГУРИМ НА БИЗНЕСА ТОВА, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ!“

сряда 15 май 2019

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов участва в един от дискусионните панели в рамките на програмата на най-влиятелния в Европа форум за иновации и нови технологии – Фестивалът  WEBIT.

Темата на разговора беше развитието на технологичното предприемачество в град Русе, а модератор на панела Анастас Гогов, който е основател на The Management Board (лидерски кръг на успешните личности от бизнеса в България).

Останалите участници бяха лицата на местни start-up компании като Емилиян Енев – предприемач в областта на мобилните технологии, автор на 3 продукта, въвеждащ блокчейн технологията и криптирани чипове за осигуряване на сигурна среда за развитие и управление на бизнеса във виртуалната реалност. Вторият събеседник беше Мартин Панайотов, който е мениджър на платформата weberest, занимаваща се с изработка на Интернет сайтове с върхов дизайн и на онлайн маркетинг услуги, които се продават на клиенти от англоезични държави.

В изказването си заместник областният управител посочи, че „бъдещето е едно иновации и нови технологии, следователно и пътят е един и общ“. Той отбеляза, че е време за сдружаване между всички обвързани страни в процеса на технологична трансформация. „Нагласата е в Русе да стъпват високотехнологични фирми“ допълни още Свилен Иванов.

Той не пропусна да коментира и липсата на работещ Регионален иновационен център, което, по думите му, е необходимо първоначално условие за осигуряването на здрава технологична екосистема в града. Той увери, че в момента се влагат усилия по предстоящата процедура по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ за разкриване на такива центрове и Русе да има одобрен проект. Свилен Иванов коментира още сериозната позиция, която заслужено заема Русенския университет в подготовката на кадри със задълбочено и приложимо знание и идеи в новата ера на дигитална трансформация на икономиката. Той заяви категоричната си подкрепа към бизнеса и готовност да съдейства за осъществяването на промяната в града.

В хода на разговора бяха разграничени няколко опорни точки за бъдеща работа с цел подобряване на икономическата среда, задържане на младите хора и привличане на таланти от други държави. Фокусът основно беше поставен върху стимулиране на децата в ранна детска възраст, въвеждайки в образователните програми повече часове за обучение във водещи направления като изкуствен интелект, генно инженерство, добавена виртуална реалност и блокчейн технологиите. Наблегна се и на ролята на езиците. Не по-малък интерес представляваше и обсъдената възможност за създаване на Общински фонд за технологично предприемачество, който на споделен принцип между община и частни бизнес инвеститори, да осигури начален, стартов, капитал за иновативни предприемачески инициативи на местни хора. Коментирано беше още стратегическото географско разположение на града и необходимостта от извличане на максимум ползи от близостта с космополитната столица на Румъния. Не на последно място, беше предложено за Русе да бъде индентифицирано нещо силно отличително, т.н. тясна специализация, в която градът има потенциал и да се работи в посока развитие, утвърждаване и превръщането му в притегателен център за експерти, бизнес контрагенти, младежи със знание и идеи в конкретната специфична технологична област.

Припомняме, че фестивалът  WEBIT е най-голямото събитие за дигитална икономика и иновации в Европа. Тазгодишното издание, което се провежда в периода 13-15 май 2019 г., ще бъде посетено от близо 15 000 души от 120 държави. Участниците са лидери в индустрията и бизнеса, политици, учени и инвеститори. В рамките на форума пред широката аудитория се презентират научноизследователски проекти за изкуствен интелект, роботи, летящи хора и машини. Д-р Пламен Русев е основател на световните събития Webit и изпълнителен председател на Webit Foundation. Той е сред филантропите на България, работещи в посока развитие на предприемаческата и иновативна екосистеми и налагане на страната ни като лидер в региона и Европа. Сред ко-инвеститорите му в различни компании са световни имена като Марк Кюбан и Аштън Кътчър.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design