Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Зам.-областният управител Петър Даскалов произнесе слово по повод Деня на Ботев

четвъртък 02 юни 2011

 

С церемония пред Пантеона на възрожденците днес в Русе беше отбелязан 2-ри юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. На нея присъстваха зам.- областният управител Петър Даскалов, председателят на Общински съвет – Русе доц.Васил Пенчев, зам. кметът Дончо Добрев, представители на Генералното консулство на Русия в Русе, общински съветници и др.

По традиция събитието започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон. В пространството пред Пантеона проехтя народната песен „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на Мария Узунова и Румяна Русева.

В словото си по повод 2 юни, зам.- областният управител каза: „Отново е 2-ри юни – един от най-тъжните, но и най-достойни дни в националната ни историческа памет. На този ден Врачанският Балкан става българската Голгота. На този ден ние се връщаме скръбно към миналото и се вглеждаме с достойнство в нашето бъдеще. Това е нашият национален реквием. На този ден ние произнасяме нашата нова клетва. ... Убеден съм, че не би било пресилено днес, от дистанцията на времето, да кажем, че саможертвата на Ботев, на неговите четници, на неговите съратници промени` съдбата на България. Защото техният подвиг превърна военния разгром на Априлското въстание в стратегическа ....политическа и дипломатическа победа за българската нация. ... На днешната дата ние почитаме не само Ботев, но и паметта на всички българи, загинали в името на националното освобождение и на обединението на българската нация. Начело с Ботев, цялата плеяда от възрожденци, революционери, поети, войводи, учители, журналисти, духовници, просветители или просто пламенни родолюбци, постепенно са се превърнали в нашата жива съвест. Те ни карат да преосмисляме живота и делата си. Карат ни постоянно да търсим доказателства в това, което сме извършили днес, вчера и през годините, които да ни дават увереност, че сме достойни техни последователи.”

Заупокойна молитва в памет на геройски загиналите за свободата на Отечеството отслужиха свещеници от русенските православни храмове.

В чест на Ботев и на загиналите за свободата на България, венци и цветя поднесоха държавни и местни институции, политически партии, сдружения и граждани.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design