Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА СЕДМИЦА НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ НОВИ ОГНИЩА ИЛИ СЛУЧАИ НА АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

вторник 10 септември 2019

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Свилен Иванов и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че към днешна дата в областта не са констатирани нови огнища или случаи на заболяването.

Вчера е приключило и евтаназирането на прасетата от свинекомплекса в Голямо Враново, като общият брой на умъртвените животни от четирите засегнати индустриални свинеферми е 93160.

Понастоящем продължава изплащането на обезщетенията за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. От 788 души, подали заявление на 640 вече е изплатена еднократно полагаемата сума от 300 лв. Също така беше посочено, че 211 от тях са предпочели да получат компенсацията в брой, т.е. на място в съответното кметство.

От по-големите свинеферми на територията на областта незасегнати от заболяването са останали тези в Юделник, Щръклево, Писанец и Борово.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design