Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

За трета поредна година търновчанин извади кръста от Дунав край Русе

четвъртък 06 януари 2011

 

22-годишният Светлозар Савов е победителя в надпреварата за изваждането на Богоявленския кръст от ледените води на река Дунав. Той се оказа най-бърз сред деветимата смелчаци, дръзнали да скочат в реката. Младежът от град Златарица, Великотърновско е студент в специалност „Кинезитерапия” в Русенския университет и успява да стигне пръв до кръста за трепа поредна година. 150 лв. и бутилка червено вино получи младежът като награда за храбростта си от областния управител Пламен Стоилов.

Традиционното хвърляне на кръста в Дунав беше предхождано от литийно шествие от катедралния храм „Света Троица” до понтон №8 на брега на реката. Там, Негово Високо Преосвещенство русенският митрополит Неофит извърши тържествен водосвет на нацоналното знаме. На него присъстваха народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, кметът на Община Русе Божидар Йотов,ректорът на РУпроф. Христо Белоев и др.В празничното си слово пред събралите се стотици русенци, областният управител каза: „Нека днес, на Богоявление, не забравяме, че нашата свобода и националното ни единение не са дадени даром. Те са извоювани с цената на саможертвата на хиляди български воини. Българската армия и днес остава символ на сила,на патриотизъм, на морал и почтеност. Всички знаем и се гордеем с факта, че няма българско знаме пленено на бойното поле.               

          Богоявленскиятводосвет е водосвет за Победа! В този смисъл нека днес, в началото на новата 2011-та година си пожелаем много спечелени битки!

          Нека спасяването на символа на вярата да донесе на русенци и на жителите на региона много здраве и късмет!

          Желая успех на всички, които днес се осмелиха и ще влязат в схватка с ледените води на Дунав!

          Поздравявам и всички, които на този свят ден са именници!

          Честит празник!”

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design