Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ В ЧЕРЕШОВО СПАЗИХА ТРАДИЦИЯТА И ОТПРАЗНУВАХА ДЯДОВДЕН

сряда 22 януари 2020

Ден след Бабинден жителите на русенското село Черешово отпразнуваха превърналия се вече в традиция празник Дядовден, който е уникален не само за региона, но и за цялата страна.

За десета поредна година за Дядо беше избран 77-годишният Марин Колев, който беше удостоен и с грамота за принос в съхраняването на българските традиции от името на областния управител на област Русе Галин Григоров.

Както винаги началото на празника беше дадено от музикално шествие, което продължи до дома на Дядото на селото, където той посрещна гостите си в народна носия и ги нагости. След почерпката дядо Марин беше пренесен на ръце до каручка, с която бе откаран до селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по „окъпване“, който се свързва с народните вярвания за здраве и плодородие.

Тържествата продължиха с богата културна програма, включваща множество народни песни и танци.

В по-късните часове на деня ще се проведе и проверката за издръжливост на пиене, която е част от днешния празник. Тя се състои в това, че ако мъжете успеят да изрекат три пъти един след друг, без да сбъркат, скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе“ значи те са истински юнаци.

Припомняме, че празникът е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешават на жените да се включват.

Основен организатор на събитието е община Сливо поле, а сред официалните гости бяха още кметът на общината Валентин Атанасов, неговите заместници Михаил Чиликов и Стефан Габровски, председателят на Общинския съвет Илиян Иванов, както и кметове на съседни селища, а също и представители на Областна администрация Русе.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design