Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С ИРАН БЯХА ОБСЪДЕНИ В ОБЛАСТНАТА УПРАВА В РУСЕ

петък 14 август 2020

Развитието на двустранните отношения в сферата на културата и икономиката бяха сред дискутираните теми по време на провелата се по-рано през деня среща между областния управител на област Русе Галин Григоров и посланика на Ислямска република Иран Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Двамата обсъдиха възможностите за организирането и провеждането на дни на иранското кино в Русе. Обмисля се и вариант, при който ирански скулптори, живеещи в България, да направят скулптура, която ще символизира добрите взаимоотношения между двете държави. Дори сред идеите е тя да бъде изградена пред публика на място в крайдунавския град.

Не по-малко внимание беше отделено и на значението на икономическото сътрудничество. За целта се предвижда до края на годината да се проведе бизнес форум, на който да участват както български, така и ирански фирми. По този начин се предполага създаването на директен контакт между тях и насърчаване на предприемачеството. Понастоящем по данни на посланика търговският оборот между България и Ислямска република Иран възлиза на около 120 милиона щатски долара.

Сред интересните факти, които бяха споменати по време на срещата е, че двата народа имат много общо в своя бит и култура. Дори в двата езика има около 2000 общи думи.

На срещата присъстваха още заместник областният управител Валентин Колев, както и първият съветник по икономическите въпроси в посолството Хашем Насири, а също и Мохсен Ходадади.

В края на срещата Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули получи специална българска дърворезба, както и копие на ритон от Рогозенското съкровище. От своя страна посланикът изненада областният управител с копринена вратовръзка с типична иранска шевица.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design