Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ВЧЕРА ОТБЕЛЯЗАХМЕ 1150-ТА ГОДИШНИНА ОТ УСПЕНИЕТО НА СВЕТИ КОНСТАНТИН-КИРИЛ ФИЛОСОФ

петък 15 февруари 2019

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров отправи поздравления към създателя на комплекса „Двор на кирилицата“ г-н Карен Алексанян.

Поводът е отбелязването на 1150-та годишнина от успението на равноапостолния учител Свети-Кирил Славянобългарски, наричан още Философ и приеман за покровителя на Европа.

В изпратения поздравителен адрес от името на областния управител до г-н Алексанян се казва:

„…Използвайки повода, бих искал отново да засвидетелствам уважението си към Вас за неуморния устрем към развитие на родната култура!...

Бъдете пример за все повече хора, бъдете пример за човек на доблестта и честта!...“

Годишнината беше почетена вчера на 14 февруари в „Двора на Кирилицата“ в гр. Плиска.

Началото на събитието беше поставено пред паметника Св.Св. Кирил и Методий, чийто автор е скулпторът Бехчет Данаджъ, реализирал над 30 скулптури в страната и чужбина.

Тържествената програма включваше още музикални изпълнения и рецитал на стихотворения по случай празника, като специално внимание беше отделено и на родолюбивата беседа на тема "България – Родината на Кирилицата", която беше водена от проф. Анчо Калоянов. По време на лекцията професорът от Великотърновския университет представи интересни факти, свързани с живота и делото на Св.Цар Борис I Покръстител Български, а също и огромната му роля за създаването, налагането и разпространението на свещената азбука.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design