Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

В РУСЕ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК

събота 22 февруари 2020

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на днешния концерт, посветен на Международния ден на майчиния език, който се проведе под надслов „Родна реч“.

„За мен е особено удоволствие да бъда тук с Вас! Нека все така да продължаваме да живеем в мир, толерантност и уважение! Този ден е пример как всеки ден можем да бъде заедно във всичко!

Присъствието в залата на държавната и местна власт, на народни представители и представители на политически партии е знак и гаранция, че всички желаем едно и също, а именно да съхраним и предадем нашите общи култура, ценности, песни, танци и език и по този начин заедно да вървим напред за доброто на всички!

Пожелавам Ви здраве и много празнично настроение!“ с тези думи заместник областният управител се обърна към присъстващите на днешното събитие.

Празничната програма беше изключително пъстра и богата, а нейното начало беше дадено с изпълнение на националния химн и стихотворението „Език мой роден“. Веднага след това прозвуча песента „Една българска роза“ от победителката в множество музикални конкурси Петя Георгиева. По време на тържеството бяха представени и множество песни и танци, характерни за всяка от турската, арменската, еврейската, татарската, а също и руска култура.

Организатори на събитието са Дружеството за културни връзки с Турция „Гюнеш“ – гр. Русе, местния Руски клуб, клуб „Червена роза“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Сдружението на татарите „Асабай“, както и Народните читалища „Гюнеш-2012“ в Русе и „Отец Паисий 1927“ в село Мечка, община Иваново.

Сред официалните гости бяха още народният представител д-р Андриан Райков, заместник-кметът по устройство на територията на община Русе Магдалина Илиева, общинските съветници Росица Георгиева и Бедрос Пехливанян, регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация Валентина Николаева, генералният консул на Република Турция в Бургас Селен Гюзел, третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева, както и Дауд Ибрям.

Припомняме, че Международният ден на майчиния език е обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17 ноември 1999 г. и се отбелязва ежегодно от 2000-та година насам с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие. Според ЮНЕСКО всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковите и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основана на разбиране, толерантност и диалог.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design