Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

В РУСЕ ОТБЕЛЯЗАХА 15 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АВСТРИЙСКАТА БИБЛИОТЕКА

четвъртък 15 октомври 2020

С богата културна програма премина честването на 15-та годишнина от основаването на Австрийската библиотека в Русе.

Жителите и гостите на града имаха възможност да се насладят на 70-минутна концертна програма, специално подготвена от Carnevale Ensemble при оркестъра на Държавна опера – Русе. По-голямата част от репертоара им включваше произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, сред които Кларинетен квинтет – Менует, а също и Флейтов и Обоев квартет. Ценителите на класическата музика можеха да чуят и някои от най-завладяващите произведения на Йозеф Хайдн. Всичко това се случи на 13 вечерта в Дом „Канети“.

Ден по-късно отново на същото място се проведе литературно четене. Тогава лично извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия в София Н.Пр. Андреа Вике прочете на немски словото на родения в Русе писател Елиас Канети при получаването на Нобеловата награда за литература през 1981 година. Речта на лауреата в превод на български език беше представена от актьора в Драматичния театър „Сава Огнянов“ Кадри Хабил. Същевременно бивши eксръководители на местно и регионално ниво разказаха спомените си за учредяването на културната институция и представиха вижданията си за бъдещото й развитие. Сред тях бяха Румен Януаров, Йордан Борисов, Елеонора Николова, а също и доц. д-р Мими Корнажева от Русенския университет, която е оказала изключително съдействие за създаването на Австрийската библиотека.

Припомняме, че благодарение на Областната управа в Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература.

Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

До края на годината се предвижда провеждането на среща между ръководството на Областна администрация Русе и Н.Пр. Андреа Вике, на която ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество в различни сфери.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design