Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

В ДВЕ МОГИЛИ КАЗАХА „НЕ“ НА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА!

понеделник 10 юни 2019

Жителите на Две могили участваха в дискусия, посветена на превенцията на езика на омразата.

Целта беше пред аудиторията да се разяснят някои възможни механизми за ограничаване на езика на омразата и съответно престъпленията породени от това, които пряко или косвено се отразяват на всеки български гражданин.

В тази връзка бяха дадени и множество примери от практиката. Освен върху традиционните възможности за превенция на фалшивите новини, акцент беше поставен и върху множество примери от Хърватия, Чехия, Италия, Великобритания и разбира се България. Сред тях бяха разработените безплатни ресурсни материали за учители по темата за престъпленията от омраза и тормоза в училище, подготвени и реализирани в Лондон и Атина, структурирани онлайн интервюта с автори на враждебно съдържание в интернет, което представлява гръцка практика, като идеята е по този начин да се подобри разбирането на мотивацията за разпространение на реч на омразата и как да се повиши ефективността на усилията за противопоставянето и предотвратяването ѝ.

Сериозен интерес сред публиката предизвика и италианския „Манифест без враждебност“. Всъщност това е онлайн обществена кампания, която се стреми да обедини максимален брой хора около 10 „заповеди“ за това, как всеки да бъде положителен потребител в социалните медии.

Не по-малко значение беше отдадено и на родните усилия, които са най-вече свързани с провеждане на образователни беседи с подрастващите.

Дискутиран беше и Манифеста срещу омразата, които беше подписан от дипломати и интелектуалци в началото на настоящата година.

Също така хората от Две могили имаха възможност да се запознаят и детайлно с хронологията на антисемитските мерки в България в периода от октомври 1940 г., когато тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Петър Габровски внася за обсъждане в Народното събрание Закона за защита на нацията до 27 ноември 1944 г., когато се отменя закона. Припомняме, че през изминалата година бяха навършени 75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

За всички присъстващи беше достъпна и изложба, посветена на навършването на 50-та годишнина на Две могили.

Събитието, което е част от предвидените дейности по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, беше открито от кмета Божидар Борисов.

Инициативата се осъществява съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1919“, както и с подкрепата на Община Две могили, Асоциацията на българските градове и региони, Информационен център „Европа Директно“ и регионалната организация на евреите „Шалом“.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design