Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

СВИЛЕН ИВАНОВ ЗАРАЗЯ ЛОЗИТЕ В ЕКЗАРХ ЙОСИФ

петък 14 февруари 2020

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов посети село  Екзарх Йосиф, където участва в един от най-древните и обичани празници в народния ни календар – Трифон Зарезан. Там той извърши така нареченото ритуално зарязване на лозите.

„Бъдете все така вдъхновени и ентусиазирани! Винаги организирайте празниците на населеното място по един интересен и атрактивен начин! Бъдете здрави и радостни!“ заяви заместник областният управител Свилен Иванов в приветствието си към жителите на Екзарх Йосиф.

Припомняме, че според народния обичай на днешния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод. Тази година цар и царица в Екзарх Йосиф бяха семейство Росица и Емил Енчеви. Също така днес бяха избрани царя и царицата за догодина, а именно семейство Галя и Петко Петкови.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design