Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Слово по повод Националния празник 3-ти март произнесе днес областният управител Стефко Бурджиев

събота 03 март 2012

Слово по повод 134-та годишнина от Освобождението на България произнесе днес областният управител Стефко Бурджиев. Стотици русенци присъстваха на тържествената церемония пред Паметника на Свободата в центъра на града. Сред официалните лица бяха народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Даниела Миткова, представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, заместник областните управители Петър Даскалов и Веско Маринов, председателят на Общински съвет - Русе засл.проф. Васил Пенчев, общински съветници, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и неговите заместници.

По традиция, тържествата започнаха с изпълнения на маршове от Общинския духов оркестър. Те бяха последвани от церемония по приемането на почетния караул от представителни военни роти от поделенията в Русе и с.Щръклево. С почетна стража, членовете на клуб „Традиция”Русе изразиха преклонението си пред паметта на загиналите за свободата на България.

„За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразни, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Сан Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

3 март не е само национален празник! Той е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлското въстание от 1876, на саможертвата на Ботевите четници, на героизъма на руските, белоруските, украинските, румънските и финландски войни, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на отечеството.

Трети март е клетва за вярност пред идеалите на Ботев и Левски и всички онези борци, дали живота си за нашата свобода”, каза в празничното си слово областният управител Стефко Бурджиев.

Тържествената церемония продължи със заупокойна молитва за падналите за свободата на България и с благодарствен молебен за извоюваната победа. Те бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство  Русенския митрополит Неофит и от свещеници от Русенската митрополия.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя от официалните гости, както и от представители на политически партии, неправителствени организации и училища, граждани.

  

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design