Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Село Мечка отбеляза Националния празник на България

неделя 03 март 2013

Тържествена церемония по случай 3–март Националния празник на България и 135 години от освобождението на България беше проведена днес в село Мечка. Събитието премина пред мономента в селото, издигнат в памет на героите от Руско-турската освободителна война.

         Едни от най – тежките боеве и сражения са се провели край Мечка и Тръстеник, през ноември и декември 1877г., когато турските войски са били многобройни, а съпротивата на освободителитегероична. Благодарение на тази победа, руските войски успели да минат в контранастъпление, да освободят Плевен и да разгромят армията на вековния поробител.

         Официални гости на събитието бяха народният представител Светлана Ангелова, заместник областният управител Веско Маринов, кметът на община Иваново Георги Миланов, председателя на Общински съветИваново Мариян Драшков, общински съветници и кметове от населени места в областта.

         Архимандрит Емилиян от Басарбовския скален манастир отслужи заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен в чест на извоюваната победа.

         Официалните гости произнесоха тържествени слова. В своето обръщениезаместник областният управител Веско Маринов честити празника на всички гости като припомни жертвоготовността на героите от Априлското въстание, Шипченската епопея и всички знайни и незнайни герои, заложили живота си в името на Свободата.

         Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design