Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

СЕДМАТА СРЕЩА НА ВЪРХА „16+1” СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

неделя 08 юли 2018

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва в бизнес форума, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Фокус по време на срещата беше поставен върху четирите приоритетни области за икономическо сътрудничество през настоящата година, а именно високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство и туризъм.

В рамките на инициативата беше договорено създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, който ще подпомогне навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на Европейския съюз. По този начин се очаква съвместните проекти за сътрудничество да получат много по-силен напредък, а китайските предприемачи да имат по-голям стимул за инвестиране както в страната, така и в другите европейски държави. Целта на това начинание е по-бързото догонване на  по-старите страни членки на ЕС, като за това се търси финансиране за проекти, за които еврофондовете не достигат.

Също така беше посочено, че са подписани десет споразумения, които са израз на желанието на България и Китай за по-задълбочено партньорство. Сред приоритетите в сътрудничеството е и реализирането на автомагистралата между Русе и Велико Търново, магистралите „Черно море” и „Хемус”, скоростният път от Видин до Ботевград, тунелът под Шипка и др.

В рамките на форума „16+1” беше договорен и износа на 10 милиона тона сушени тютюневи листа от България за Китай, което ще подпомогне производството и ще осигури пазар на тютюневата продукция.

От китайска страна беше заявено, че те могат да се възползват от българския опит и българските селскостопански продукти, като в същото време предложат свои индустриални продукти в страните от Централна и Източна Европа. Китайските дипломати ще работят и за отварянето на пазара в региона и намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалния търговски обмен.

Събитието се проведе вчера в Националния дворец на културата и в него участваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, представители на държавната и местната власт, както и повече от 1500 представители на компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design