Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИКА НА ГРАДА

четвъртък 06 май 2021

Заместник областният управител Валентин Колев приветства жителите и гостите на Русе по случай 6-и май.

Той припомни исторически факти, свързани с учредяването на ордена „За храброст“ и обявяването на Деня на храбростта и Българската армия. В тази връзка той сподели, че за него храбростта е симбиоза между духа, вярата и тялото. „Тя е качеството, което преодолява инстинкта за самосъхранение и естественото чувство за страх от смъртта и може да се прояви само на бойното поле, където се решават всички битки. Храбростта е присъща на воините и няма как да има държава без армия, както и силна армия без държава.“, каза още Колев.

Заместник областният управител заяви, че указът на Александър Батенберг от 1 януари 1880 година е бил в нарушение на Берлинския конгрес, според който страната няма право на висши държавни отличия. По думите на заместник областния управител този указ е знак за готовността на България да се бори с несправедливостта на този акт и е първа заявка за предстоящите борби за съединение, независимост и осъществяване на националния идеал. 

„Нека да сме по-човечни, да си говорим, а не да си викаме, да си говорим и да се изслушваме, да си говорим и да се уважаваме“, призова заместник областният управител.

Не на последно място Колев пожела на русенци здраве и празнично настроение.

Слово беше произнесено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков.

В чест на светлата дата беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове. Също така бе отслужена и заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум за загиналите за отечеството ни войни и Благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и Българската армия. Водещ на събитието беше Любомир Кънев, който произнесе и „Балада за България“ от Христо Фотев.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още народни представители, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, общински съветници, третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева, аташето на дипломатическото представителство Владимир Токтаев, както и интелектуалци от региона.  

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design