Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 142-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

вторник 03 март 2020

„На тази дата преди 142 години в Сан Стефано окончателно беше поставен края на 5 века мъки, теглила и унижение за българския народ! Това бяха 500 години, изпълнени със страдание, кръв и сълзи, но и период, в който дълбоко в душата си нашите предци знаеха, очакваха и правеха всичко възможно да видят своето утре свободно! Те не бяха безучастни към съдбата, а напротив съхраниха вяра и дух, не скършиха врат и не спряха да се бунтуват, независимо от ятагана на поробителя! Те бяха достойни и честни българи, за който възраждането на държавността беше най-висша цел! Тук и сега говорят подвигът, историята и народната памет, а тези истински родолюбци, положили основите на Третата българска държава, сякаш не са в миналото…!“, това заяви областният управител на област Русе Галин Григоров по време на словото си, посветено на Националния празник на Република България – 3-ти март.

Също така той призова да изразим признателността си към хилядите руски, румънски, финландски, полски, украински и множество други войни и доброволци, участвали в Руско-турската освободителна война, както и към българското опълчение, защото без тях не бихме могли да съградим бъдеще, пълноправно на останалите народи.

„Каквото и да се каже за патриотизма и неговите измерения, то никога няма да бъде достатъчно! Но освен, че сме длъжни да помним завета на тези преди нас, дали живота си, за да ни има, то ние трябва да продължим тяхното дело! Нека бъдем единни, защото независимо от изпитанията, пред които сме изправени, само заедно можем да преодолеем всяко предизвикателство, така както нашите предци успяха!“, допълни още Григоров.

След неговото слово свещеници от Русенската света митрополия, начело с Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областните управители на област Русе Валентин Колев и Свилен Иванов, народни представители, председателят на Общинския съвет  Иво Пазарджиев, кметът на община Русе Пенчо Милков, както и неговите заместници, общински съветници, представители на държавната и местна власт в гр. Гюргево, третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева, граждани и гости на града.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design