Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 134-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

петък 06 септември 2019

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров приветства жителите и гостите на града по случай Деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Той се обърна към присъстващите с думите: „Дати като днешната ни карат да се взираме в миналото си, за да бъдем достойни наследници на постигнатото, а също и да си припомним пътя и завета на нашите предшественици, за които патриотизмът и отстояването на националния интерес бяха водещи идеали! Но патриотизмът е не само едно много лично чувство на гордост и принадлежност, а и въпрос на дела, които всеки от нас трябва да предприема, за да можем заедно да съграждаме своето общо бъдеще като свободна и единна нация!

Именно преди 134 години чрез Съединението на Княжество България и Източна Румелия, българският народ постави основите на своето обединение, на своя нов път към равнопоставеност на Балканите и пред света! Извършването на това паметно дело е пример за безкористния народен стремеж за справедливост, породен от времената на страдание и погром!“

Областният управител отбеляза още, че Съединението е и образец за политическа зрялост, изразяваща се в това, че на картата на Европа отново се появява България, независимо от несправедливите и оскърбяващи страната ни решения на Берлинския конгрес.

„Историята ни е изпълнена с примери на необикновен патриотизъм и Съединението заедно с проявените месец по-късно военна доблест и самоотверженост в боевете при Сливница, Драгоман, Пирот, Видин, ..., заемат специално място в Пантеона на българското родолюбие!“ допълни още той.

В края на словото си Григоров отправи призив да предаваме на идните поколения волята на нашите предшественици, които са поставяли националния интерес над всичко, дори над собствения си живот, с една единствена цел, а именно просъществуването на свободна и обединена България.

След словото на областния управител беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

В чест на светлата дата беше строена и Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и народен представител Искрен Веселинов, народните представители Светлана Ангелова, Андриан Райков, Пенчо Милков и Георги Стоилов, заместник областният управител Валентин Колев, заместник-кметът по европейско развитие на Община Русе д-р Страхил Карапчански, председателят на Общинския съвет и ректор на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, началникът на РУО Русе д-р Росица Георгиева, народни представители, общински съветници и др.

Водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design