Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РУСЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА 113 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

сряда 22 септември 2021

„Преди 113 години България се изкачи отново на международната политическа сцена и бе обявена за Царство равно с европейските, а нашият народ стана независим. Това бе постигнато благодарение на единомислието между обществото и тогавашните управници, които за пореден път демонстрираха воля и характер, способност да бъдат обединени и да отстояват националната кауза, без да търсят лични облаги. Те представляваха истински елит, за който не натрупаните материални богатства, а достойното държавническо поведение бе измерител за постигнатото в живота. Те знаеха, че уважението на народа не се купува и че всеки ден трябва да се борят за него. Може би и затова те бяха толкова успешни и съумяваха да водят една истински далновидна политика, целяща културен и икономически просперитет.

Днес ние сме в едно семейство с тогавашните Велики сили и имаме същите права като останалите европейци, но сме длъжни да преосмислим своята роля, ако наистина искаме да продължим възхода си на независим, горд и силен народ.“, каза в приветствието си към русенци областният управител на Русе Борислав Българинов по случай 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Също така той отбеляза, че за съжаление сега страната ни се намира на едно от последните места в Европейския съюз и българският народ трябва да се бори за нейния просперитет.

„Смятам, че ние – гражданите сме съзидателната част на всяко едно управление и от нашите действия зависи ще успеем ли да преустановим зависимостите в родната политика, умело прикрити под ежедневната камуфлажна реторика. Крайно време е да се осъзнаем, че добре звучащите обещания, неподплатени от реални действия, не водят до резултати, а до разочарование. Лицемерно е днес да почиташ направеното от предците ни, а утре да го потъпкваш с действията си. Заедно дадохме началото на промяната, време е да я продължим и да разплетем мрежата от задкулисие, интриги и недобросъвестност. Нека бъдем достойни за онези, които почитаме и да отдадем заслуженото на страната си!“, допълни още областният управител.

След словото на Борислав Българинов беше отслужен благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Също така присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Приветствие бе отправено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев. По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областните управители на област Русе д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, главният секретар на Областна администрация – Русе Симеон Иванов, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе, общински съветници, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Хрсито Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, аташето на Генералното консулство Владимир Токтаев, както и множество представители на държавната и местна власт. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и комендантът на окръг Гюргево.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design