Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Румъния и България приеха в Русе декларация за влизане в Шенген

сряда 16 февруари 2011

 

Съвместна декларация от Комисиите по външна политика на Парламента на Румъния и Народното събрание на Република България беше приета днес в Русе. Това стана по време на смесеното заседание на двете парламентарни структури в града. В него, наред с председателите и членове на двете комисии, участваха и Н.Пр. Валентин Радомирски – Посланик на Република България в Румъния, Н.Пр. Антон Пъкурецу – Посланик на Румъния в Република България, представители на дипломатическите мисии на Унгария и Полша в България и Румъния. В заседанието се включиха и областният управител на Русе Пламен Стоилов, кметът на Община Русе Божидар Йотов, Префектът на Гюргево Роберт Кристой и кметът на Гюргево Лучиян Илиеску.

         В приетата в Русе декларация се посочва: „Румъния и България като партньори в ЕС и НАТО, споделят общи ценности и предизвикателства, развили са интензивен политически диалог на високо равнище и са разширили двустранното си сътрудничество в сфери като икономика и търговия, енергетика, трансгранично сътрудничество, транспорт, инфраструктура, вътрешни работи, отбрана, култура и образование.

         След едновременното им присъединяване на 1 януари 2007 г., България и Румъния са развили стабилно европейско партньорство в рамките на ЕС, като са поставили на преден план общите си цели. Една от тези общи цели и присъединяване към Шенгенското пространство, базирано на пълното удовлетворяване на критериите за присъединяване. ........

         Приемането от съвета на решение за присъединяване към Шенгенското пространство трябва да се основава изцяло на резултатите от предварително утвърдения процес на оценяване и да се придържа към съществуващите рамки на ниво ЕС, в унисон с процедурните параметри от предходните процеси на разширяване.

         България и Румъния няма да приемат разширения на изискванията извън оценката на прилагането на законодателството относно Шенген, такова каквото е дефинирано в Анекс II от Договора за присъединяване към ЕС.”

         След края на заседанието в Русе, участниците в него отпътуваха за Гюргево, където ще бъде подписана декларацията.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design