Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

РАЗПЕТИ ПЕТЪК Е – НАЙ-ТЪЖНИЯТ ДЕН ОТ ГОДИНАТА ЗА ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ. ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ГАЛИН ГРИГОРОВ ПРИЗОВАВА ДА БЪДЕМ ПО-ЧОВЕЧНИ, ПО-МЪДРИ И ПО-СПРАВЕДЛИВИ

петък 30 април 2021

Православният свят отбелязва Разпети или още Велики петък – най-тъжният ден от годината. Това е денят, в който Божият син Исус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората.

„В този момент на съзерцание и очакване на Христовото Възкресение отправям пожелания към вас за духовна сила, вяра в доброто и надежда в утрешния ден! Нека здравето и благодатта бъдат неразделна част от ежедневието ни!

Нека бъдем по-човечни, по-мъдри и по-справедливи!“, това се казва в предпразничното обръщение на областния управител Галин Григоров към русенци.

В църквите в цялата страна ще бъдат отслужени така наречените Царски часове. След това ще бъде изнесена Светата плащаница, а вярващите ще могат да минат отново под нея. Чрез изпълнението на този ритуал миряните съпреживяват смъртта на Спасителя и се прекланят пред неговата саможертвата. Припомняме, че поради противоепидемичните мерки през 2020-а от Светия синод отправиха призив поклонението пред Светата плащеница от вярващите да става единствено с благоговейно прекръстване и поясен поклон. Целта беше ограничаване разпространението на COVID-19.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design