Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Разград – домакин на следващото заседание на Българо-Румънската земеделска група

петък 17 юни 2011

 

           Разград ще бъде домакин на следващото заседание на Българо-Румънската земеделска група. Това стана ясно след вчерашното посещение на експерти от Русе и региона в  румънската община Aдунаци Копъчени. То беше организирано от Окръжен съвет Гюргево и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус”,  със съдействието на Еврорегион „Данубиус”. Предстоящото заседание на групата ще съвпадне с традиционния Панаир на киселото мляко в Разград в края на юли.

         Ръководената вчера от зам.областния управител Иван Григоров българска група е посетила кравеферма и овощна градина. Българските експерти са имали възможност да се запознаят с изградения затворен цикъл на работа на фермата, в която се отглеждат 700 крави за мляко. Специални чипове на краката на животните следят за количеството и качеството на издоеното мляко. Всички процеси в изградената със средства по САПАРД ферма са изцяло автоматизирани. Затова, броят на работещите там е едва 35.

          Овощната градина, която е посетила българската група е разположена на площ от 10 хил.дка. Отглеждат се предимно череши и ябълки. Прилаганата технология е холандска, а продукцията е предназначена за големите хипермаркети.

           След практическата част, участниците в групата са дискутирали проблемите, пред които е изправен сектор „храни”, във връзка с нормите на санитарната хигиена. Експертите са обменили информация и за начина, по който си е отразила истерията с бактерията Ешерихия коли върху зеленчукопроизводителите. Домакините са споделили, че не са били засегнати от негативните последици, достигнали голяма част от европейските зеленчукопроизводители.

             Работата на комисията е била проследена от няколко румънски медии и един български телевизионен екип.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design