Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ПЪРВАТА ТОЧКА ЗА БЕЗПЛАТЕН И БЕЗЖИЧЕН ДОСТЪП ДО ИНТЕРНЕТ В РУСЕ БЕШЕ ОТКРИТА ДНЕС В РАМКИТЕ НА ИНИЦИАТИВАТА WIFI4EU

събота 04 май 2019

Заместник областният управител Валентин Колев присъства на официалното откриване и демонстрация на точка за безжична мрежа в рамките на инициативата WIFI4EU в Русе. Това е първата подобна точка, която предоставя напълно безплатен интернет, а нейният обхват е от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата.

Сред гостите на събитието бяха още еврокомисарят по цифрови технологии и цифрово общество Мария Габриел, евродепутатът Андрей Новаков, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Пламен Нунев, народните представители Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков, кметът на община Русе Пламен Стоилов, както и неговият заместник по европейско развитие д-р Страхил Карапчански.

В приветствието си към жителите на Русе кметът отбеляза, че Общината предвижда инсталирането на още WiFi4EU точки за достъп, а именно по Крайбрежната алея, пл. „Батенберг“, а също и в Парка на младежта около Вазата. Те ще бъдат позиционирани в райони, където не се предлага подобна безплатна безжична връзка.

От своя страна еврокомисарят Габриел поздрави ръководството на Общината за непрекъснатото желание за подобряване живота на русенци и отбеляза, че още в първите 10 секунди от стартирането на регистрацията броят на кандидатите е надхвърлил 11 000, а Русе е не само сред успешно регистрираните, но и селекционираните и то по време на първата покана за кандидатстване.

За периода 2018 – 2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез инициативата се цели подпомагане инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване броят на общините от цяла Европа е около 2800, от които 113 общини са от България.

Не на последно място Мария Габриел посочи необходимостта от реализирането на все повече проекти, които са с конкретна полза в ежедневието на всеки човек.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design