Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ПРЕДВИЖДА СЕ БОРИСЛАВ БЪЛГАРИНОВ ДА ЗАПАЛИ ЕДНА ОТ СВЕЩИТЕ НА ХАНУКА

петък 23 юли 2021

Провеждането на съвместни инициативи между Областна администрация – Русе и Регионалната организация на евреите „Шалом“ обсъдиха на среща Борислав Българинов, неговият заместник Синан Хебибов и председателят на сдружението Панайот Тотев. Сред приоритетите, които бяха набелязани са организирането на изложби, а също и посещения на културни институции като библиотеки и читалища. Целта е да се представи трагедията на Холокоста и храбростта на българския народ в отстояването на моралните устои на нацията.

От „Шалом“ в крайдунавския град се надяват тази година епидемичната обстановка около COVID-19 да се нормализира и повече хора да могат да се събират заедно. Предвижда се мащабно отбелязване на празника на светлината – Ханука, като сред специалните гости ще бъде и областният управител Борислав Българинов. На него ще му бъде оказана честта да запали една от деветте свещи на празника, свързващ се с чудото на неизгасващата светлина. Тогава евреите си спомнят за т.нар. повторно освещаване на храма в Йерусалим, който е бил опустошен от властващите елини. Тази година Ханука се пада между 28 ноември и 6 декември.

Припомняме, че Областна администрация – Русе, Регионалната организация на евреите „Шалом“ и други културни институции от региона заедно реализираха множество събития, посветени на общото минало на двата народа. „Вярвам, че взаимното уважение, разбирателството и толерантността между различните етноси, религии и националности е в основата на мирното съществуване и просперитета на всяка държава. Трябва да се научим да бъдем хора помежду си и да водим нормален диалог. Считам, че по това може да се съди колко е зряло едно общество.“, заяви Българинов.

Борислав Българинов подкрепи и реализирането на мемориала „Стената на българските праведници“, който беше открит в столичното 134-то училище с изучаване на иврит „Димчо Дебелянов“ преди малко повече от месец. Той e посветен на 20-имата смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд ВaШeм“. Те са рискували своя живот, за да спасят своите сънародници евреи по време на Втората световна война. Сред тях са политици, духовници, граждани. Идейният замисъл на проекта и неговото финансиране са на Роман Стоянов, основател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „праведник на света“ Младен Иванов, който дава подслон на множество евреи в онези мрачни години и доказва, че човечността е жива. Автор на прекрасната творба, изпълнена с много смисъл, е скулпторът Борис Борисов.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design