Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ПОДГОТВЯ СЕ ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 800-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ИВАНОВСКИЯ СКАЛЕН МАНАСТИР

вторник 14 януари 2020

Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев се срещнаха с Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

По време на срещата беше обсъдена подготовката на предстоящите чествания по случай 800-та годишнина от основаването на Ивановския скален манастир.

Програмата предвижда празнични инициативи и богослужения както през 2020-та година, така и през идната 2021-ва. Сред събитията, които са включени са провеждане на научна конференция, посветена на историята и духовността на Светата обител, както и тържествени молебени на по-значими дати и църковни празници, свързани с нея.

Идеята е по този начин да се популяризира един от най-значимите обекти на средновековното църковно и културно наследство в България под закрилата на Юнеско.

Обмислят се и мерки за подобряване на инфраструктурата и достъпа до всички скални църкви, намиращи в района. Обсъдена беше и възможността останалите скални църкви да бъдат също включени в Списъка на световното културно и природно наследство.

В най-скоро време ще се проведе и среща в разширен формат с участие на всички заинтересовани институции, като Областна администрация Русе, Община Иваново, Русенска Света Митрополия, както и Регионалния исторически музей. Заедно те ще изготвят подробен план за действие и така ще конкретизират набелязаните дейности за постигане на съответните цели.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design