Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ПАМЕТНИЦИ НА СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ ТЪРНОВСКИ И СВ. КИПРИАН БЯХА ОТКРИТИ В ПЛИСКА

вторник 24 септември 2019

Областният управител на област Русе Галин Григоров отправи поздравления към скулпторите професор Борис Гондов и доцент Александър Миронов по случай откриването на паметниците на Св. Патриарх Евтимий Търновски и Св. Киприан Митрополит на цяла Русия, българин от Търново в комплекса „Двор на кирилицата“, намиращ се в старата столица Плиска.

Във връчения поздравителен адрес от негово име се казва:

„…Трябва да имаме особена нагласа и познания, за да усетим духа на това сакрално място, изправяйки се пред героичното ни и славно минало! Въпросът, който днес трябва да ни вълнува, е дали успяваме да отговорим подобаващо на завета на нашите деди и наистина да поставим на преден план националния интерес, а не поклонничеството пред чужди ценности!...

Използвайки повода, бих желал да изразя изключителното си уважение към Вас за дръзновението, желанието и енергията за развитието на българската култура както в пределите на страната, така и извън тях!...“

Тържествената церемония се състоя вчера, а по време на нея професор Пламен Павлов, който преряза лентата на паметника на Св. Евтимий, чийто автор е професор Борис Гондов, представи множество интересни факти от живота на двете духовно свързани личности.

Бюстът на Св. Киприан, с автор доцентът от Московската художествена академия Александър Миронов, бе открит от генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design