Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Отпразнуваха Трифон Зарезан в село Пиргово

четвъртък 14 февруари 2013

Днес заместник областните управители на Русе Веско Маринов и д-р Андриан Райков посетиха село Пиргово, където взеха участие в един от най – древните зимни празници в народния ни календар - Трифон Зарезан, празник на виното и ден на лозаря. Там те бяха посрещнати от домакините с питка и менче с вино.

На празненството присъстваха още кметът на Иваново Георги Миланов, председателят на Общински съвет Иваново Мариян Драшков, кметовете на селата Тръстеник и Сваленик и много други.

Според старата традиция празникът започна с избирането на „Цар на Лозята“.  Късметлията тази година беше Добрин Стоянов. Обичаят повелява още излъченият за предводител да бъде имотен, да има голяма челяд, да се слави като добър стопанин и най-важното да е късметлия. Според това, доколко е надарен с материални придобивки и добро име "царят" се познава колко плодородни и сладки ще бъдат лозята.

Празненството продължи в масивите на фирма „Елица“, където всички мъже извършиха така нареченото зарязване. На лозето те отрязаха по три пръчки, след което поляха  лозите с донесеното вино. Веселието продължи в центъра на селото с изпълнения на самодейна фолклорна група към читалището, както и на оркестър „Дунавски ритми“.

Заместник областните управители поздравиха жителите на Пиргово, като им пожелаха много здраве и берекет. Те връчиха и поздравителен адрес на кмета на селото Илиян Бодуров от името на областния управител Стефко Бурджиев.

„Позволете ми да изразя своята радост, че село Пиргово като един традиционен за винопроизводството район, ежегодно отбелязва празника на лозаря. Похвален е и фактът, че съумявате да съхраните празника, както и да го предавате на помладите поколения“, пише в поздравлението губернаторът.

 

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design