Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Откриха седмото изложение „Уикенд туризъм” Русе 2011

четвъртък 12 май 2011

 Седмото изложение „Уикенд туризъм” Русе 2011 и Четвъртият фестивал на туристическите забавления и анимации бяха открити днес. Негови организатори са Сдружение „Европейски пространства 21“ и Регионален исторически музей Русе, със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма МИЕТ. Сред официалните гости бяха зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, областният управител на Област Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе доц.Васил Пенчев и зам.-кметът на Община Русе Дончо Добрев.

         В приветствието си, г-н Маринов подчерта, че подобни изложения са бъдещето на туризма в България и заяви, че ресорното министерство ще продължи да подкрепя подобни инициативи. Той даде висока оценка за настоящото изложение и пожела успех на участниците и организаторите в него. На свой ред, г-н Стоилов подчерта, че като център за реализирането на Дунавската стратегия в България, Русе има голям потенциал да се утвърди като желана туристическа дестинация. Той допълни, че туризмът е едно от водещите направления в Областната стратегия за развитие и вече се работи в тази посока.

         Приветствия към организаторите и гостите на инициативата поднесоха и председателят на Общински съвет – Русе доц.Васил Пенчев и зам.-кметът на Община Русе Дончо Добрев.

         Присъстващите на откриването станаха свидетели на нестандартен драматично-куклен спектакъл, представящ възможностите за туризъм в Русе и региона.

         70 фирми и институции, свързани с туристическия бранш участват в разположеното във фоайето на Доходното здание изложение. Официалните гости се запознаха с предлаганите от тях услуги и дегустираха от домашно приготвени традиционни български ястия, предлагани на щандове на къщи за гости в региона.

Интересът към Русе и Русенския край като привлекателна туристическа посока непрекъснато расте, показва статистиката на събитието. И през 2011, въпреки световните и националните сътресения в сектора, се запазва броят на регистрираните участници-около 250. За пръв път се представят 12 компании – хотели, места за настаняване, общини от цяла България. Географският обхват на изложителите се разширява.

Запазва се уникалният профил на събитието: това е единственото изложение в България, което популяризира и представя възможностите за уикенд, семеен и туризъм, свързан с разумното планиране на семейния бюджет.

Четвъртият годишен фестивал на туристическите забавления и анимации, привлича още посетители и потенциални гости на Русе. В програмата влизат 18 продукта с 6 часа програма и близо 120 участници. Увеличава се броят на класическите туристически атракции – площадни и развлекателни, за сметка на фолклорните.

Майстори на разнообразни традиционни занаяти обогатяват програмата: грънчарско колело от Троян, обработка на камеи (скъпоценни камъни) от Черганово, Южна България, рисуване на яйца от Велинград. Русенските майстори от ЗМНХЗ показват най-доброто от местните традиции.

Компетентно жури оценява фестивалната програма, за да присъди наградите на Фестивала – художествено изработени грамоти и скулптури за Големите награди.

Расте интересът към комуникацията по време на изложението – достойнство на Русенското изложение, отбелязвано в сравнение с други подобни туристически форуми в България. Регистрираните участници се представят с 38 павилиона и 6 обособени пространства – най-голям брой откакто се организира събитието. Специален щанд на МИЕТ представя националната визия за развитие на туризма.

ДИСКУСИЯ: Пътуване по Дунав

Развитие на водния крайбрежен пътнически транспорт по река Дунав – важен фактор за оживяване на туризма. Български реалности и европейски перспективи в контекста на Дунавската Стратегия на ЕС

С участието на Н.Пр.  Герхард Райвегер, Посланик на Република Австрия

ПРЕЗЕНТАЦИИ: 21 презентации на участници, повечето се представят за пръв път.

ВИНЕНА ФИЕСТА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ

Участието в УИКЕНД ТУРИЗЪМ РУСЕ 2011 е безплатно.

Събитията се финансират по Програмата за развитие на туризма на Община Русе.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design