Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 76-ТА ГОДИШНИНА ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

неделя 09 май 2021

Със 100 карамфила от Областната управа в Русе почетоха паметта на загиналите съветски воини в борбата с хитлерофашизма. Цветята бяха поднесени на Гробището на съветските войници от 1944 – 1945 година. В него са погребани 41 починали в лазарети от болести и рани войници. 7 от гробовете на неизвестни войни, 1 е на дете, а 3 са на жени. Инициативата е на областния управител Галин Григоров и е по повод великата победа и капитулацията на нацистка Германия.

„Поклон пред безсмъртния подвиг на героите, които пожертваха живота си в името на света! Те поставиха края на едно от най-страшните изпитания, пред които някога човечеството се е изправяло! Нека помним решителността, устрема и безстрашието им, защото те са морален стожер във времена на изпитания! Считам, че не само Втората световна война, но и цялото ни цивилизовано развитие доказват значението на изкуството на политиката и безсмислието на агресията, защото никой няма право да се чувства по-висш от другия! Вярвам, че свободата е най-универсалният принцип и тя трябва да бъде отстоявана!“, това се казва в поздравителния адрес от Григоров до руската общност в региона.

Поради противоепидемичните мерки не се състоя традиционното шествие на „Безсмъртния полк“, но въпреки това отново близки и роднини на участници във Великата отечествена война, доблестно сражавали се срещу изстъпленията на нацизма, донесоха техни портрети.

Дошлите да се поклонят в Руското военно гробище, намиращо се в Парка на възрожденците, имаха възможност да се докоснат и до своеобразна полева кухня. Всеки можеше да опита каша с елда (гречка), парченце черен хляб със сланина и малко водка. Кашата беше домашно приготвена по автентична рецепта лично от председателя на Руския клуб в Русе Мавлюха Станчева. „Благодаря на българския народ, че помни и почита паметта на загиналите!“, каза тя и отправи призив за мир по света. Присъстващите бяха закичени и с „Георгиевска лента“.

Тази година се навършват и 80 години от деня, в който Германия напада СССР. Венци и цветя бяха положени още от Генералното консулство на Русия в Русе, както и от множество признателни българи и руснаци. По-късно се състоя и преклонение пред Паметника на съветския войн.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design