Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 143 ГОДИНИ ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

събота 22 август 2020

На днешната дата отбелязваме 143-та годишнина от Шипченската епопея.

По традиция денят ще започне с панихида в памет на загиналите в епичните боеве. След църковният ритуал програмата ще продължи с изкачване на 890-те стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Точно в 10.00 ч. е предвидено да бъде запален Шипченският огън, а в 12.00 ч.  ще бъдат поднесени венци и цветя от институции и признателни граждани. През целия ден е обявен вход свободен за всеки желаещ да посети Паметника и да се докосне отблизо до родното минало.

Вчера там беше и официално издигнат националният трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България – цели  60 кв. м.

До няколко дни се очаква да бъде обявена обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите дейности е в ход, като цялостната реконструкция на каменната фасада би трябвало да започне през следващата година.

Припомняме, че отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877 – 1878 г. Боевете, които се водят през август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия остават в родната памет и българската история под името Шипченска епопея.

Победата при Шипка-Шейново се възприема като достоен завършек на Шипченската епопея. В тази битка българските опълченци решаващо възпират османските орди да прекосят Стара планина. Проявеното геройство на българските юнаци на връх Шипка през 1877 г. по време на Руско-турската война никога няма да бъде забравено.

По-късно пред деня областният управител на област Русе ще отправи приветствие по случай годишнината към жителите на Русе и региона.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design