Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 116 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕЛИАС КАНЕТИ

петък 23 юли 2021

На 25 юли отбелязваме 116 години от рождението на нобеловия лауреат Елиас Канети. Той е роден в Русе и е единственият нобелист от България. Тази неделя в 11.00 часа пред паметника на немскоезичния писател, намиращ се на едноименния площад, ще се проведе кратка церемония по полагане на цветя. Веднага след нея ще се състои и беседа с присъстващите относно малко известни факти за живота и делото на Канети. Тя ще бъде водена от председателя на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. Пенка Ангелова, която е и сред най-отявлените изследователи на творчеството му не само в страната, но и в Европа. Идеята е всяка година темите, които се дискутират да бъдат различни и така да допринасят за обогатяване знанията на жителите и гостите на града. Събитието вече се е превърнало в традиция и е неразделна част от културния календар на крайдунавския град. То се организира от  Международно дружество „Елиас Канети“, а в него редовно участват и представители на Областната управа.

През 2021-а се навършват и 16 години от създаването на австрийската библиотека в Русе, която също носи името на немскоезичния писател.

Припомняме, че благодарение на Областна администрация – Русе на Международно дружество „Елиас Канети“ беше предоставена за ползване фамилната къща на нобеловия лауреат по литература. Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе въз основа на петстранен договор, а именно между Областна администрация – Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България.

Дружеството е сред пионерите в международното междусекторно сътрудничество. През изминалите почти три десетилетия то се утвърди като устойчива платформа за диалог и партньорство, за организиране и провеждане на културни събития от национален и международен мащаб и в рамките на Дунавската стратегия, както и за реализирането на иновативни инициативи какъвто е Международният литературен фестивал, провеждащ се ежегодно в Русе.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design