Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОСУЕТЯВАНЕТО НА ЕВЕНТУАЛЕН ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ БЕШЕ ОБЕКТ НА СЪВМЕСТНИ ТРЕНИРОВКИ МЕЖДУ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ И ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ В РУСЕ

петък 31 май 2019

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Валентин Колев наблюдаваха днешната тренировка по съвместни действия между Военноморските сили на Република България и местната Регионална дирекция „Гранична полиция“ по предотвратяване на незаконен трафик на оръжия и хора по р. Дунав.

Тактическата обстановка на учението беше следната. Моторен кораб „Кейп Сирин“, плаващ под чужда флаг в българския участък на река Дунав, се намираше в района на Пристанище Русе. На практика той беше пресъздаден от закотвените несамоходен товарен шлеп и моторен тласкач Хемус. Поради нехарактерни резки промени в курса на кораба, констатирани от дежурния експерт в специализираното поделение на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – река Дунав“, към плавателния съд бяха отправени няколко повиквания, който се оказаха безрезултатни. В тази връзка обстановката веднага беше докладвана в Оперативния дежурен център на граничната полиция. Беше получена и информация, че корабът е завладян от трима членове на екипажа, които са криминално проявени лица и са причинили смъртта на двама души. Поради неуспешни безрезултатни опити за осъществяване на радиовръзка мотивите, целите и бъдещите действия на похитителите са неизвестни.

Вследствие на създалата се обстановка и заплахата от осъществяване на потенциален терористичен акт върху обекти от критичната инфраструктура беше сформиран кризисен щаб, който определи кораба за нарушител и взе решение за предприемане на директни действия по проверка, претърсване и овладяване на плавателни съд. Задачата беше поставена на Регионална дирекция „Гранична полиция“, но поради ангажираността на силите и средствата и с друга високорискова задача, беше поискано съдействие от Военноморските сили.

Три тактически групи моментално предприеха действия по неутрализиране на заплахата. Извършени бяха действия по прочистване на кораба и неутрализиране на криминалните лица.

Освен лодките и граничния катер в учението се включи и специализиран вертолет на ВМС „Пантер“, като неговата задача беше както да подсигури другите две тактически групи, така и да се включи в евакуирането на ранен военнослужещ.

Учението беше наблюдавано още от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, съветника по военната сигурност на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, началника на Регионална служба „Военна полиция“ – Варна полковник Любомир Дучев, началника на Гарнизон – Русе подполковник Павлин Илиев, началника на Военното окръжие в Русе полковник Цанко Недев, кмета на Община Русе Пламен Стоилов и неговия екип, както и множество жители и гости на града.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design