Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Важни съобщения

ОНЛАЙН ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 24-ТИ МАЙ

неделя 24 май 2020

На тази страница можете да се запознаете с изложба, посветена на развитието на българската книжовност през епохата на Възраждането и нейното влияние върху европейските културни ценности.

Експозицията включва 15 изображения с висока резолюция, представящи постери с текстове и илюстрации от някои оригинални редки и ценни издания, като повечето от тях са от старопечатния фонд на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Сред тях са първият новобългарски учебник, а именно „Буквар с различни поучения“, по-известен като „Рибен“ от Петър Берон, както и първата българска печатна книга на новобългарски език „Кириакодромион“, наричана още „Неделник“ от Софроний Врачански, издадена през 1806 г. в Римник, Румъния.

Необходимо е да бъде отбелязано, че до 1864 г. на територията на страната не е имало печатници, затова българските книги са били отпечатвани в други страни, но най-много в Румъния. През XIX-ти век Букурещ се превръща в книжовен и издателски център, където са отпечатани повече от 200 книги на български просветители и творци. Сред тях са книгите на Любен Каравелов „Войвода“, „Кирил и Методий“, сборникът „Сокол“, както и периодични издания под редакцията му като „Свобода“, „Независимост“ и „Знание“. В Букурещ излизат и Ботевите вестници „Нова България“, „Знаме“ и „Дума на българските емигранти“. Не случайно настоящата изложба, но не в дигитален формат, е била част от по-голяма експозиция, представена в столицата на северната ни съседка през 2015-та година.

Експозицията включва още изображения от множество други книги, статии и учебници на възрожденски автори, част от писменото богатство на страната.

Всеки желаещ има възможност да разгледа и съвременна кирилска азбука, обла и ъглова глаголица, изработени от екип на Националната художествена академия. Представени са и миниатюри, изобразяващи моменти от Възрожденската епоха, както и Цар Иван Александровото Четвероевангелие, по-известно като Лондонското.

Припомняме, че в края на 2018-та година жителите на Русе и региона имаха възможност да се запознаят от близо с изложбата, тъй като тя беше представена пред русенци в рамките на предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на  Република България за Европейския съюз и отново беше организирана съвместно от двете институции.

Настоящата инициатива се осъществява съвместно между Областна администрация Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Изложбата ще бъде достъпна на този уеб сайт до 31-ви май 2020 г.

От тук могат да бъдат изтеглени изображенията в пълна резолюция.

Паралелно тя може да бъде видяна и на: https://www.libruse.bg/collection?name=%D0%9A%D0%9D%D0%98%D0%96%D0%9E%D0%92%D0%9D%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%A2%D0%90%20-%20%D0%9E%D0%91%D0%95%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95%D0%9B%20%D0%9D%D0%90%20%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%A2%D0%95&id=33.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design