Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОБЩИНАТА В РУСЕ ОТКРИ ДВА НАПЪЛНО РЕНОВИРАНИ ЦЕНТЪРА ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ И ПСИХИЧНИ РАЗТРОЙСТВА

четвъртък 29 юли 2021

Днес в Русе бе открита напълно обновена сграда, в която ще се помещават два центъра за социални услуги, насочени към едни от най-уязвимите групи. Става дума за хора с психични разстройства и такива с различни форми на деменция. Капацитетът на всеки от центровете е 15 души и в него ще бъдат настанявани само пълнолетни лица. Те се помещават в сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа „Св. Димитър Басарбовски“ и отговарят на най-съвременните европейски изисквания. Всяка от стаите дава възможност за настаняване на две лица, страдащи от психични проблеми и три с деменция. Към всяко от помещенията има обособени санитарни възли, а към трапезариите има напълно оборудвани кухненски боксове. Направено е всичко възможно условията в центровете да бъдат максимално близки до домашните. За хората с увреждания е изграден и външен асансьор. Междувременно е облагородено и дворното място, като са създадени отлични условия за почивка и отдих, както и за занимания на открито. Сред гостите на събитието бяха заместник областният управител д-р Стефка Караколева, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по устройство на територията Магдалина Илиева, както и Надка Денева, която е ръководител на проекта.

В приветствието си към присъстващите д-р Караколева изказа благодарност на всички, които със сърце и душа са работили за успешното реализиране на проекта. По нейните думи това е добър проект, който трябва да се мултиплицира във времето и областта. Според заместник областният управител е нужно подобни центрове да бъдат разкрити и в други населени места от областта, тъй като хората, имащи нужда от подобна помощ, са много. „Важното е, че тук виждам хора, които декларират не само на думи, но и са готови във всеки един момент да се грижат за болните и да предоставят качествена социална услуга“, категорична бе д-р Караколева. Тя увери присъстващите и в подкрепата на държавата за реализирането на подобни проекти в малките населени места.

От своя страна кметът Пенчо Милков заяви, че хората заслужават да посрещнат достойно трудностите, пред които са изправени.

Бюджетът на проекта е в размер на 1 150 900.00 лв., от които 1 125 000.00 лв. безвъзмездна финансова помощ и 25 900.00 лв. собствен принос на Община Русе.

Предстои и реализирането на нов проект за предоставяне на социалните услуги, набиране на персонал, а също и допълнително оборудване на помещенията.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design