Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ ОБЯВИ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ ПЕРИОДА НА ГРУПОВИЯ ЛОВ НА ДИВИ СВИНЕ

сряда 09 януари 2019

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров счита, че към момента е необходимо да се удължи периода за извършване на групов лов на диви свине. Евентуалното прекратяване на лова до втората неделя на месец януари, така както трябва да е според Закона за лова и опазване на дивеча, т.е. на 13-ти този месец, би било предпоставка за бързото разпространение на заболяването Африканска чума по дивите свине в страната при евентуалното навлизане на болестта на територията на България.

Подобен тип мярка ще сведе до минимум опасността от разпространението на заболяването, а при евентуално такова ще ограничи обхвата й максимално, поради това, че при отстрелване на дива свиня се взема проба от убитото животно както за трихинелоза, така и за африканска чума. Освен това по този начин популацията на диви прасета на територията на страната ще се ограничи максимално.

Не по малко важно е да се отбележи, че това е и единствения начин за локализиране на възникнали огнища.

Становището е базирано на данни от румънската власти, които в началото на 2019 година са обявили наличието на няколко огнища от заболяването в непосредствена близост до границата с България, както и случая в района на Силистра.

В тази връзка областният управител е в контакт както с представители на Българската агенция по безопасност на храните, така и с народни представители като идеята е да бъдат предприети законови промени с цел свеждане до минимум риска от разпространението на африканската чума.

Г-н Григоров е в постоянна връзка и с всички останали заинтересовани страни, както и с властите от Румъния и при необходимост ще бъде свикан кризисен щаб.

Областният управител апелира и към всички стопани, които все още имат прасета, отглеждани при домашни условия, те да бъдат незабавно унищожени като превантивна мярка.

В същото време продължават и мерките на Дунав мост за недопускане на внос на продукти от свинско месо.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design