Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ ВЪВ ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ „ГРЕЯНА РАКИЯ И ЗЕЛЕВА ЧОРБА ОТ СТАРОВРЕМСКАТА СОФРА”

събота 23 февруари 2019

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров заедно със своя заместник г-н Валентин Колев бяха сред официалните гости на четвъртия фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра” в село Бабово.

В приветствието си към жителите и гостите областният управител поздрави кмета на Бабово г-н Пламен Пенков за вложените усилия в подготовката на днешното тържество и отправи пожелания към всички винаги да пазят в сърцата си онази толкова типична за нас българите искрица, която е поддържала столетия родния ни дух.

„Бъдете преди всичко здрави, бъдете щастливи, забавлявайте се, предавайте традициите от поколение на поколение и помнете, че именно благодарение на хора като Вас ние помним миналото си и имаме възможността да го предадем на тези след нас!“ добави още г-н Григоров. Също така той изрази увереност и, че организирането и провеждането на настоящия празник ще помогне на селото да възвърни темповете си на развитие, така както се е случило в Жеравна, благодарение на международния фестивал на фолклорната носия.

По традиция началото на празника беше дадено в 11.00 часа на площада пред читалището, а богатата програма включваше множество изяви на читалищни групи и клубове за народни танци. Сред тях бяха група за изворен фолклор „Детелини“ при местния пенсионерски клуб, женска певческа група „Веселие“ при Народно читалище  „Стефан Караджа“ в село Бисерци, глоджевската танцова формация „Шарено хоро“, групи от Мартен, Мечка, Тутракан, както и от други населени места от региона.

Кулминацията в програмата беше провеждането на конкурсите за най-блага греяна ракия, най-вкусна зелева чорба, най-автентична старовремска софра, както и за най-напет юнак. Най-благата греяна ракия се оказа, че се прави от Народно читалище „Просвета 1915“, намиращо се в русенския квартал „Долапите“, като наградата беше получена от неговия секретар г-жа Снежана Атанасова. Първите места в надпреварата за най-вкусна зелева чорба и за най-автентична софра отидоха при фамилия Симови от село Сребърна. За втора поредна година трябваше да бъде избран и най-напет юнак, като тази година първо място спечелиха Веселин Великов от Нова Черна и 7 годишният Велимир Ганов от Ново село. За класиралите се първите три места във всяка от категориите бяха осигурени материални награди от организаторите, а областният управител удостои призьорите с грамота за принос в съхраняването на българските традиции.

Разбира се, всеки дошъл да уважи празника имаше възможността да се наслади на гозбите, приготвени по автентичните рецепти, завещани от баба Ханджийка.

Сред официалните гости бяха още евродепутат г-н Андрей Новаков, народните представители г-н Пламен Нунев, г-жа Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков, както и кметът на община Сливо поле г-н Валентин Атанасов.

Организатори на събитието са Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1927г.”, кметството и пенсионерската организация в селото.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design