Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Областна администрация – Русе – домакин на кръгла маса по проблемите на домашното насилие

понеделник 05 март 2012

 

Кръгла маса на тема „Правна рамка на домашното насилие в България. Добри практики и проблемни области в прилагането на ЗЗДН” се проведе днес в Зала 1 на областната администрация. Форумът беше организиран от Алианс за защита срещу домашното насилие и Сдружение „Център Динамика”. Официални гости на инициативата бяха зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика към НС и народен представител от 19-ти МИР Светлана Ангелова и зам.обл.управител Веско Маринов. Във форума се включиха представители на институции, работещи със Закона за защита от домашно насилие, както и на неправителствени организации.

           „Насилието във всичките му форми е неприемливо явление. България и ЕС са ангажирани да стартират програми и политики с цел предотвратяването на това явление. Като жена и като майка не мога да остана равнодушна, че днес, в 21-ви век домашното насилие е факт в българското общество и в българските семейства. Добрата новина е, че държавата не е абдикирала от този проблем и че имаме вече добре разработена нормативна база в тази област, както и държавни политики в това направление”, каза при официалното откриване на форума г-жа Ангелова.

„Убеден съм, че дискутирането в рамките на днешния форум на различни аспекти на темата за домашното насилие ще бъде една сериозна крачка напред в изграждането на едно модерно равноправно общество в България, в което се дава гласност на проблемите и се работи активно за тяхното отстраняване,” заяви пред участниците г-н Маринов.

По време на днешния форум бяха представени приоритетите и сферите на дейност на Алианс за защита срещу домашното насилие. Беше коментирана и правната рамка на проблема „домашно насилие”. Участниците в кръглата маса се запознаха с модела за мониторинг на системата за предоставяне на помощ и закрила за пострадали от домашно насилие.

          Статистиката сочи, че всяка пета жена в Европа е жертва на домашно насилие. В България, потърпевша от насилие вкъщи е всяка четвърта жена. 4 800 души са пострадали от домашно насилие през миналата година в страната.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design