Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

МЕРКИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ БЯХА ОБСЪДЕНИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

понеделник 08 юли 2019

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков участваха в среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на страната.

Сред допълнителните мерки, които бяха взети е необходимостта до края на настоящата седмица да се проведат общинските епизоотични комисии. До края на деня се очаква да бъдат актуализирани и информационните материали за населението и епидемичната обстановка в страната.

Министър Танева обяви, че към момента има две нови огнища, а именно в Новачене и Жернов, като в Жернов са евтаназирани всички прасета. В тази връзка тя припомни, че задните дворове са най-рискови за разпространението на болестта африканска чума.

От своя страна директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев заяви, че основният начин за разпространението на болестта е от месото на прасетата. „Не събирайте закланите прасета в хладилници. Продуктите от прасетата от райони с вируса са много опасни.“ допълни още той.

Областният управител Галин Григоров е в постоянен контакт с всички заинтересовани страни и при необходимост има създадена организация за предприемане на още допълнителни мерки.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design