Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА 1929” ОТБЕЛЯЗА 90 ГОДИНИ ОТ УЧРЕДЯВАНЕТО СИ

петък 24 май 2019

Областният управител на област Русе Галин Григоров беше сред официалните гости на днешното честване, посветено на 90-та годишнина от създаването на читалището в село Сваленик.

В словото си той благодари на читалищното настоятелство за усилията, които полага за опазването и предаването на българските традиции и бит, които са в основата на единението на народа.

„Пожелавам Ви здраве, щастие и късмет! Бъдете радостни от постигнатото през годините! Дейността, която развивате е от съществено значение за опазването на българската памет!

Поздравявам Ви и по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!“ допълни още Григоров.

Богатата културна програма включваше изпълнението на множество народни песни и танци от възпитаниците на ОУ „Климент Охридски“ и децата от детската градина с ръководител Тонка Анчева, която също е дългогодишен читалищен деец. В тържествата се включи и местната група за автентичен фолклор, която е носител на приза „Златната гъдулка“ цели 5 пъти.

На събитието присъстваха още кметовете на община Иваново Георги Миланов, на Сваленик Николай Димков, председателят на Районния кооперативен съюз Пенка Пеева, както и председателят на Съюза на ресторантьорите и хотелиерите в Русе Красимир Иванчев.

Необходимо е да се отбележи, че към настоящия момент читалищната библиотека разполага с 8 хиляди тома литература и е оборудвана с модерни технически средства. Освен на 5-те приза „Златна гъдулка“ читалището е носител и на сребърна купа от Празника на народната носия и обичай – Рибарица, както и на Голямата награда на НФФ „Море от ритми“, а също и на Голямата награда на Института за етнология и фолклористика при БАН от девети НФФ „Кехлибарен грозд“.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design