Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

НАД 10-МЕТРОВ ПРЕЧИСТВАЩ ОГЪН ИЗГОНИ ЗЛИТЕ СИЛИ В МАРТЕН

понеделник 02 март 2020

Областният управител на област Русе Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев присъстваха на уникалния ритуал по гонене на злите сили, който се проведе за поредна година на Сирни заговезни край Мартен. Кулминацията на празника е именно запалването на огън, за който се счита, че прогонва всички зли сили.

Сред множеството гости на снощното събитие, на което своеобразен домакин беше кметът на Мартен Димо Тонев, бяха още народният представител Пламен Нунев, както и кметове на населени места от региона.

За първи празникът беше отбелязан и в Сандрово, като идеята на кмета Георги Пенков е да възроди отбелязването на българските традиции в селото.

Припомняме, че православните християни отпразнуваха вчера Сирни Заговезни – празник на всеобщото опрощение, наричан още Прощална неделя и Поклади. Той се чества винаги седем седмици преди Великден и след него започва най-продължителният пост през годината. Традицията повелява всеки да поиска прошка от хората около себе си, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

Освен празничните огньове, на Сирни заговезни се извършва и обичаят хамкане, при който на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване халвата или яйцето с уста, защото според народните вярвания, който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design