Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

НА ГКПП ДУНАВ МОСТ ВЕЧЕ ФУНКЦИОНИРА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ, САМО ЗА СЕДМИЦА ПРЕЗ НЕЯ СА ПРЕМИНАЛИ НАД 1100 ДУШИ

петък 23 юли 2021

Над 1100 души са преминали през манипулационната за бързи антигенни тестове на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе от отварянето й на 15 юли. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Българинов и неговият заместник Синан Хебибов се запознаха на място с цялостната организация на процеса. Там те разговаряха както с персонала в лабораторията, така и с граждани, влизащи в страната и възползващи се от услугата.

Лабораторията работи денонощно, без почивен ден. Изследването струва 50 лева, а резултатът е готов в рамките на максимум 30 минути. За момента пунктът на границата остава постоянно действащ. Само за последните няколко часа през него са преминали малко повече от 20 човека, влизащи в България. Бързите антигенни тестове важат само за пристигащи от зелена и оранжева зона. Колкото до сънародниците ни от чужбина, попадащи в червената зона по разпространение на COVID-19, то те трябва да представят отрицателен PCR-тест.

Припомняме, че до откриването на лаборатория на границата се стигна след настояване от страна на областния управител Борислав Българинов. Преди по-малко от месец той проведе среща с представители на лечебните заведения в региона и Регионалната здравна инспекция. Пунктът се обслужва от лабораторията на ДКЦ-2 към Университетска болница „Медика Русе“. Той е от изключителна полза за влизащите в България, защото много голяма част от минаващите границата не представят необходимата медицинска документация и подлежат на задължителна 10-дневна карантина, която могат да отменят до 24 часа след влизане в страната и представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. Новият пункт улеснява хората и влизащите в България не губят време в търсене на лаборатории в града или в населеното място, където отиват. През летния сезон туристическият поток е засилен, а също и много от сънародниците ни предпочитат да прекарат почивката си в родината при близки хора. Освен това инспекторите от РЗИ – Русе, осъществяващи здравния контрол на ГКПП – Дунав мост, изпитват затруднение в своята работа, тъй като уведомленията за карантина ги пишат на ръка, а не рядко се случва и централната информационна система да блокира. Почти всички граждани, поставени под карантина, в рамките на 24 часа извършват и предоставят в РЗИ – Русе отрицателен антигенен тест и служители на инспекцията трябва да я отменят.  РЗИ – Русе няма специализиран отдел за граничен контрол, какъвто имат в структурите си здравните инспекции във Варна, Бургас, София и др. и това затруднява много работата на инспекцията, като ангажира човешки ресурс и допълнителни финансови средства.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design