Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В РУСЕ: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ И ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА РЕСУРСНАТА ОБЕЗПЕЧЕНОСТ ОТНОСНО COVID-19

понеделник 17 август 2020

„Няма опасност за гражданите на град Русе и областта по отношение на ресурсната обезпеченост относно COVID-19 с легла, кадри, лични предпазни средства и дезинфектанти в болниците от региона.“, това заяви по-рано през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция в крайдунавския град след като проведе среща с ръководствата на болниците от областта, както и с директорите на Регионалната здравна инспекция и Регионалната здравноосигурителна каса.

В срещата участваха още областният управител Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев.

След като беше представена актуалната епизоотична обстановка министър Ангелов допълни още, че няма недостиг на лекари и медицински сестри. Въпреки това единственият проблем е все по-ясно очертаващата се липса на анестезиолози, което всъщност поставя под изпитание здравната система в цялата страна. По отношение на заплатите на медицинските сестри в Университетска болница „Канев“ той заяви, че основната сестринска заплата в лечебното заведение е 800 лв., но в повечето случай заплатите на сестрите са около 1000 лв.

Сред останалите добри новини е, че предстои доставката на пет нови линейки за Центъра за спешна медицинска помощ в Русе. Също така до 15-ти септември се очаква да бъде подписан договор за стартиране на ремонтни дейности в Центъра за спешна медицинска помощ, като на практика ремонтирането на сградата е предвидено да започне в началото на ноември. В средата на декември се очаква да започнат ремонтни дейности и в спешното отделение на УМБАЛ „Канев“.

Що се касае до старта на учебната година, то проф. Ангелов поясни, че е сформирана работна група между представители на Министерствата на здравеопазването, както и на образованието и науката, а също и на всички ангажирани страни, които ще отговорят на всички въпроси до края на този месец. За момента се работи по различни хипотези, като фокусът е поставен върху създаването на единен алгоритъм за реакция при установен случай на коронавирусна инфекция в училище, както и за свеждане до минимум на възможността за пресичане на различните потоци в учебните заведения. Затова се обмисля идеята за плаващи междучасия и изолиране на различните класове по етажите на съответното училище.

Веднага след пресконференцията проф. Ангелов посети и другата университетска болница „Медика Русе“, както и Центъра за спешна медицинска помощ, където на място разговаря с екипите и пое ангажимент всички, които работят на първа линия да получат полагащите им се възнаграждения за работата им в условията на COVID-19.

„Впечатлен съм от организацията, битовите условия, работата, оборудването с медицинска техника и апаратура!“, такива са наблюденията на здравния министър от посещението му в Бяла, което се е състояло отново днес малко преди да пристигне в Русе.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design