Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Министър Тотю Младенов получи Кристалния знак на Русенския университет

понеделник 13 юни 2011

 

С Кристалния знак на Русенския университет беше удостоен днес  министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той му беше връчен лично от ректора на висшето училище проф. д-р Христо Белоев. Поводът за посещението на социалния министър в Русенския университет беше организираната там кръгла маса на тема „Откриване на професионално направление „Социални дейности” в РУ”. Във форума участваха народните представители от 19-ти МИР Пламен Нунев и Светлана Ангелова, областният управител Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе доц. Васил Пенчев и представители на здравни и социални структури от Русе и региона, както и на неправителствени организации.

„Преди година и половина коренно променихме визията за социални услуги в България”, каза в приветствието си министър Младенов. И допълни: „Със стратегията за деинституционализация, която беше приета от правителството и плана за действие за изпълнението й планираме през следващите 15 години да бъдат закрити всички социални домове в страната”. По думите на социалния министър, ролята на общините и на неправителствения сектор в този процес е изключително голяма. Вече е стартирал и проект за социално включване, насочен към интегрирането в обществото на деца от 0 до 7 години. МТСП е подписало договори със 63 общини, които ще работят по него. Предвижда се изграждането на нови детски заведения и градини. Ще бъдат финансирани и различни видове услуги, сред които намаляване на таксите за детските градини за децата в неравностойно социално положение.

Реализирането на подобни големи проекти изисква повече и добре подготвени социални работници. В този смисъл, министър Младенов приветства инициативата на РУ за откриването на новата специалност в направление „Социални дейности”. Той изрази готовността за подкрепа от страна на Министерството труда и социалната политика и всички негови структури.

Приветствия към присъстващите отправиха и народните представители Светлана Ангелова и Пламен Нунев.

Презентация на тема „Усъвършенстването на образованието по социални дейности в контекста на стратегическото планиране за развитие на социалните услуги” представи доц.д-р Сашо Нунев от факултет „Обществено здраве” в РУ.

Кръглата маса продължи с дискусия. В края на форума беше приет меморандум, в който участниците в него изразяват подкрепата си за усъвършенстване на образованието по социални дейности.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design