Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

МЕРКИТЕ СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА ОТНОВО ПРЕДМЕТ НА СРЕЩА В ОБЛАСТНАТА УПРАВА

четвъртък 11 април 2019

Областният управител на област Русе Галин Григоров, заедно с двамата си заместници Валентин Колев и Свилен Иванов проведоха среща във връзка с координацията на мерките за превенция и контрол на африканската чума по свинете.

В срещата взеха участие всички отговорни институции, имащи отношение по темата – Областна дирекция по безопасност на храните, Областен отдел „Контролна дейност – ДАИ“ Русе, Регионална инспекция по околната среда и водите, Регионална дирекция по горите, Областно пътно управление, ПЦ Русе към „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

Областният управител отбеляза, че за всички е известен проблема и усилията, които се полагат до момента от всички институции за справяне с него, но че тези действия трябва да продължават активно и занапред.

Повод за срещата е писмо от БАБХ, което е следствие на среща на национално ниво и във връзка с информационните кампании за африканската чума по свинете.

По време на срещата освен информационния й характер, а именно представянето и разпространението на рекламни брошури и плакати, изготвени от Агенцията по безопасност на храните се обсъдиха мерките за превенция и контрол за справяне с африканската чума.

Основен момент в дискусията беше да се конкретизират начините, по които може да се разпространи инфекцията, предвид на това, че предстои активен туристически сезон.

Обсъдиха се възможностите за идентифицирането на възлови участъци, както в града, така и по основните пътни артерии, през които преминава интензивен пътнико и човекопоток, на които да бъдат поставени специални контейнери за изхвърляне на хранителни отпадъци, с обозначителни за целта табели, както и да се засили честотата на почистването и извозването на събраните отпадъци. Как да бъдат ангажирани и в какъв обхват отделните институции при осъществяване на конкретни мерки и контрол.

Г-н Григоров подчерта, че във връзка с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по различни пътни участъци и прилежащите им части в областта, са проведени редица срещи и вече се предприемат мерки.

От срещата ще бъде изготвен протокол, на базата на който, от Министерството на земеделието, храните и горите ще бъдат изискани средства за осигуряването на контейнери, а от Агенция „Пътна инфраструктура“ да се увеличи честотата на почистванията по следните пътища: Русе – Силистра, Русе – Разград, гара Бяла – Плевен, Русе – Велико Търново и Русе – Варна.

Областният управител подчерта, че в оперативен порядък трябва да се изпълнят всички детайли и конкретни стъпки, обсъдени на настоящото събиране.

 

 

 

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design