Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Международният ден на майчиният език бе отбелязан вчера в Русе

петък 22 февруари 2013

Вчера в зала 1 и в Пленарна зала бяха проведени семинар на тема „Билингвизъм. Ролята на майчиния език при обучението на децата билингви” и празничен концерт „Свят без граници”. Събитията бяха посветени на Международния ден на майчиния език, който се празнува от 2000 година насам и има за цел да съхрани езиковото и културно многообразие по света.

Събитията бяха организирани в рамките на проект „Да бъде приятели- различни, но единни и толерантни” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на ЕС. Бенефициент по проекта е училище „Св. Св. Кирил и Методий”, село Семерджиево, а партньори са Дружеството за културни връзки с Турция ГЮНЕШ и Народно читалище „Просвета - 1927”, с. Семерджиево. Съорганизатори в провеждането на инициативите бяха Руския клуб и Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси.

В семинара и концерта активно участваха ученици от СОУ „Йордан Йовков”, ОУ „П.Р. Славейков” с. Смирненски, СОУ по Европейски езици и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Семерджиево. В рамките на първата част от програмата децата изслушаха лекции за предимствата и недостатъците на билингвиалното обучение при деца с майчини езици руски и турски и решаваха тестове на тема Владеем ли добре официалния и майчиния си език.

Официални гости бяха генералният консул на Турция в Бургас Джем Улусой, консулът от Руското консулство в Русе Василий Колясев и заместник областният управител на област Русе Веско Маринов

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design