Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Космонавти гостуваха в РУ „Ангел Кънчев” днес

понеделник 18 април 2011

 

Първият български космонавт Георги Иванов и руският му колега Виктор Савиних гостуваха днес в Русенския университет. Повода за отправената покана към астронавтите е Международният ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април и половинвековният юбилей от полета на Юрий Гагарин в космоса. Сред официалните гости на срещата бяха зам.обл.управител Петър Даскалов, Генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов и генерал-майор летец Евгени Манев – бивш началник на ФА „Г.С.Раковски”.

Гостите бяха посрещнати от ректора проф. Христо Белоев  и неговите заместници. Космонавтите и проф.Белоев откриха паметна плоча  пред Ректората, която увековечава посещението им във висшето училище. След това астронавтите, заедно с ректора засадиха по едно борче пред новия корпус на университета.

               По време на официалната церемония, Георги Иванов и Виктор Савиних бяха наградени с паметния знак на РУ „Ангел Кънчев” от ректора на висшето училище проф.Белоев. На свой ред, зам.обл.управител Петър Даскалов връчи на Георги Иванов плакет на Областния управител на Област Русе и поздравителен адрес от името на г-н Пламен Стоилов. В него се казва:

 

               „Уважаеми господин генерал,

 

         За мен е чест да ви поздравя по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12-ти април!

Неслучайно тази дата е със световно значение. В този ден, през 1961 год. Юрий Гагарин полетя в космоса и постави началото на нова ера в историята на човечеството.

18 години по-късно, Вие последвахте примера му и наредихте България сред държавите, дали свой принос в световната астронавтика. И днес, името Ви продължава да бъде синоним на храброст и свободолюбие!

В този смисъл, разрешете да изкажа своето и уважението на всички жители на Област Русе и да Ви поздравя за заслугите и успехите Ви в космонавтиката! Желая Ви добро здраве, висок дух и нека всяка ваша житейска стъпка бъде съпроводена с възможност за избор!”

 

Двамата космонавти получиха и по един албум за Русе, който да им напомня за пребиваването им в града.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design