Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

КАМЕРА ЩЕ СЛЕДИ ЗА ПОЖАРИ В ПРИРОДЕН ПАРК „РУСЕНСКИ ЛОМ“

сряда 26 февруари 2020

Възможностите за опазване на биоразнообразието и предприемането на максимално бързи и адекватни мерки при възникване на пожар на територията на Природен парк „Русенски лом“ бяха сред темите, които обсъдиха експерти от различни институции в региона, в т.ч. и представители на Областна администрация Русе.

За целта вече е монтирана специална термална и оптична камера в каньона на парка в близост до село Нисово. Нейният обхват е приблизително 10 километра, което означава, че в посочения периметър тя може да засече моментално възникването на пожар и така възможно най-бързо да бъде подаден сигнала за пожар и съответно той да бъде потушен навреме, т.е. преди да са причинени невъзвратими последствия за природата. Разработена е и географско информационна система, която съдържа и детайлна туристическа информация, като разнообразни туристически пътеки и обекти. Тя е достъпна през сайта на Природен парк „Русенски лом“.

Предвидено е и въвеждането в експлоатация на мащабна модулна система за автономно наблюдение и ранно откриване на пожари, която ще интегрира използването на безпилотни летателни системи, стационарни термални и оптични камери, а също и модели за оценка възможността за възникване на пожари. По този начин ще се намали времето за откриване възникването на пожар и ще намали броя на фалшивите сигнали, което от своя страна ще е предпоставка и за намаляване на средното време за реакция и известяване на противопожарните органи.

Във форума участва и лично директорът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението комисар Димитър Павлов.

Днешното събитие е част от дейности по проект „Системи за наблюдение на горите за ранно откриване и оценка на пожари в региона Балкани-Средиземно море“, като в него участват осем партньора от три държави – България, Гърция и Кипър. Водещият бенефициент е Университетът в Патра, а от българска страна участват Дирекция на Природен парк „Русенски лом“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Проектът е продиктуван и от това, че в последните години в района Балкани-Средиземно море са опожарени хиляди хектари, от които около 25% са били част от Натура 2000.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design