Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ИЗГРАЖДАНЕТО НА МОДЕРНА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ Е ВОДЕЩ ПРАВИТЕЛСТВЕН ПРИОРИТЕТ

четвъртък 14 март 2019

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва във форум, посветен на инфраструктурното развитие на Северна България.

Фокусът на инициативата беше поставен върху политиките, насочени към преодоляване на регионалните дисбаланси посредством приоритетното изграждане на безопасна транспортна система на територията на Северна България.

От представената информация от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ г-н Георги Терзийски стана ясно, че през настоящата година ще стартират процедурите за строителство на автомагистралата между Русе и Велико Търново. Индикативната стойност на двата участъка – Русе – обход на Бяла и обход на Бяла, чието изграждане трябва да започне тази година ще е около 670 млн. лв. без ДДС. Третият участък между Бяла и Велико Търново ще бъде с обща дължина 58 км. и ще струва малко над 500 млн. лв. Той ще стига до село Дебелец, където трафикът ще се раздели в посока към двата прохода – Шипка и Хаинбоаз, по-известен като Прохода на Републиката.

Също така беше пояснено, че магистралата, свързваща Русе и Велико Търново ще се строи успоредно с доизграждането на „Хемус“, чиято предвидена дължина е 420 км., като към момента тя е с обща дължина 170 км. За да бъде завършена магистралата, ще е необходимо изграждането на още 250 км., преминаващи през сложни терени. През изминалата година е стартирал строежа на 26 км. от двете страни на вече построеното трасе. Очакванията са отсечката между Ябланица и Боаза да бъде завършена с около 6 месеца предсрочно, тъй като към момента изпълнението на графика надвишава 75%, а в периода май – юни се предвижда полагането на асфалтобетон. Това означава, че вместо през март 2020 г., трасето има реален шанс да бъде пуснато още до началото на тази есен.

Що се касае до участъка от Буховци до Белокопитово то стана ясно, че към момента се работи върху отсечка с дължина от 1,5 км., а за останалите 15 км. текат процедури по отчуждаване. Беше посочено, че при процедурата по отчуждаване са заведени 22 дела, които възпрепятстват работата. До края на април се очаква да започнат и строителни дейности в два от оставащите 6 участъка на магистрала „Хемус“.

Сред приоритетните инфраструктурни обекти за Северна България беше посочено и изграждането на скоростния път от Видин до Ботевград, защото съществуващият първокласен път не е в състояние да поеме трафика от втория мост над р. Дунав. Цялото трасе ще бъде с дължина 167 км, като на първо време ще бъдат изградени 88 км.

Също така беше посочено, че от съществено значение е и построяването на тунела под Шипка, който ще е с дължина от 3,2 км. и ще осигури най-краткия възможен път за връзка между Северна и Южна България.

Домакин на форума беше кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов, а координатор на събитието Институтът по пътна безопасност. В срещата се включи и председателят на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата г-жа Малина Крумова.

Календар
Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Антикорупционна кутия

Профил на купувача
Достъп до информация
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design