Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Европейски експерти се запознаха с летище Русе

четвъртък 19 май 2011

 

Експерти от 6 европейски държави  пристигнаха в Русе за заседание на Работната група „Регионални летища” към Асамблеята на европейските региони /АЕР/. Градът  беше домакин на форума по инициатива на областния управител Пламен Стоилов. Основен тематичен акцент на днешното заседание беше концесията на Летище Русе. Форумът даде възможност за представяне характеристиките на русенския аеропорт пред чуждестранните партньори и в частност за запознаване с техния опит при осъществяването на проекти от подобен мащаб.

За гостите, представители на регионални администрации от Европа, управляващи регионални летища, беше организирано и посещение на летищния комплекс. В състоялата се там пресконференция, наред с гостите от Европа се включиха и русенският народен представител Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов и неговият заместник Петър Даскалов.

„Документите по настоящата концесионна процедура са безплатни и могат да се придобият от всеки потенциален инвеститор”, каза г-н Нунев. Той допълни, че всички данни и представяне на летище Русе се намира на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Срокът е до 15 юни. Възможно е той да бъде удължен.  „По този начин се премахват пречките от предишните две концесионни процедури, които се провалиха преди повече от 2 години поради тежки концесионни условия. Интерес обаче има”, коментира народният представител. По думите на Нунев, той ще има ангажимента да представи потенциалния инвеститор или при министъра по транспорта или при ресорния зам. - министър, който отговаря за концесиите на територията на страната.

На свой ред, областният управител Пламен Стоилов посочи, че реализацията на концесията е тясно свързана и с терен на Министерството на отбраната, който е в непосредствена близост до летището и е с добра инфраструктура. Той е на площ от 2 хиляди декара. По думите на Стоилов, концесията на летището може да окаже изключително силен мултиплицираш ефект за развитието не само на всички сектори от икономиката на Русе и съседните му региони, но и за развитието на съседните райони в Румъния.  

"Мястото е отлично за изграждане на регионално летище", каза Пол Димел, съветник на Асамблеята на европейските региони по  въпросите на регионалните летища. 

Управителят на "Летище Русе" ЕООД Николай Горчев пък информира, че около 40 млн. лева е ориентировъчната сума за изграждането му.

 

 

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design