Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

ЕКСПЕРТИ В СФЕРАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ЗАСЕДАВАТ В РУСЕ

понеделник 12 октомври 2020

Областният управител Галин Григоров и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова откриха националното съвещание на експертите в сферата на професионалното образование. То се провежда в Русе и ще продължи до утре включително. На него всеки от присъстващите ще може да представи вижданията си относно развитието на един от най-важните просветни сектори.

От своя страна областният управител за пореден път подчерта необходимостта от развитието на професионалното образование и изрази увереност, че то ще продължи да бъде национален приоритет. Григоров припомни, че за него това винаги е било водещо в работата му и от началото на мандата му заедно с началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева са постигнали определени положителни резултати. Според него има още какво и да се желае и за целта е необходимо специално внимание да се обърне на кариерното ориентиране, така че учениците и техните родители да бъдат по-добре информирани за възможната реализация след завършване на подобен тип образование.

Освен това днес беше представен и пилотен проект, който е насочен към проследяване реализацията на завършилите професионално образование в страната, като за целта той е апробиран в три области Враца, Стара Загора и Бургас. Сред основните дейности, които са извършени за успешното реализиране на проекта, са провеждането на анкетни проучвания, изготвянето на конкретни анализи и препоръки, като в съответните проучвания са включени повече от 250 лица, завършили средно образование в трите по-горе области. В крайна сметка е създаден прототип за регулярно събиране на данни и използването на резултатите в процеса на формулиране на политиките на регионално и национално ниво, а също така са систематизирани и анализирани административни данни, които могат да бъдат от полза в по-нататъшни проучвания.

По-късно през деня се очаква към форума, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието  д-р Росица Георгиева, да се присъедини и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design