Търсене
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Областна администрация на Област Русе
Новини

Екопътека и инфо центрове във Ветово и Гостину са част от проект за развитие на екотуризма

четвъртък 21 февруари 2013

Екопътека и два информационни центъра в община Ветово и един информационен център и рекреационно мини селище на брега на р. Дунав в община Гостину, окръг Гюргево, са новите придобивки по проект „Еко-туризъм: една перспектива за развитието на две малки трансгранични общини”. Проектът се реализира в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България 2007-2013 г. и е с продължителност 18 месеца.  

По повод финализирането на проекта днес в х-л Рига беше организирана международна конференция на тема „Възможности за развитие на екологичния туризъм в региона Русе-Гюргево”, на която бяха представени предпоставките за развитие на туризма в двете населени места. В конференцията взеха участие двамата кметове на общините Ветово и ГостинуГеорги Георгиев и Думитру Въкару, заместник областният управител на Русе Веско Маринов, доскорошният администратор на Окръжен съвет - Гюргево и бъдещ Държавен секретар в румънското  Министерство на труда Йонел Мускалу, изпълнителният директор на Асоциация Еврорегион Данубиус Лили Ганчева, представители на Народен парк „Русенски Лом” и др.

Заместник областният управител поздрави екипите по проекта с добре свършената работа и им пожела нови, още по-успешни проекти. Маринов отбеляза, че подобни инициативи освен че подпомагат развитието на малките населени места от двата бряга на река Дунав, в значителна степен допринасят за постигането на целите по Дунавската стратегия. Той определи туризма като чудесна възможност за развитие на региона Русе-Гюргево и добави, че новата туристическа инфраструктура е предпоставка за отключване на туристическия потенциал на двете малки населени места.

Основни цели по проекта са били стартирането на ново сътрудничество между двете общности в България и Румъния, идентифицирането на предимствата и възможностите на трансграничната зона, представянето на екотуризма и насърчаването на туристическите възможности в региона.

Най-важната реализирана дейност е създаването, обновяването и подобряването на туристическите атракции, създаване на 3 трансгранични информационни центрове и смесена двуезична информационно-туристическа система. По проекта са ремонтирани и оборудвани като инфо центрове част от читалището в гр. Ветово, училището в с. Писанец и училището в село Гостину. Изграден е веломаршрут с дължина 14 км от гр. Ветово до с. Писанец с разнообразна туристическа инфраструктура и места за паркиране на автомобили. Плажната ивица на р. Дунав край Гостину е облагородена и превърната в притегателно място за отдих.

 Чрез тези дейности, екипите по проекта са успели да постигнат добри резултати в това число да подобрят ефективността от приложението на трансграничното сътрудничество в екотуризма и да изградят нова туристическа инфраструктура, с която да създадат добри условия за развитие на екотуризма в региона. 

Календар
ИЗБОРИ 2021

Обявления
Асоциация по В и К
EUROREGION DANUBIUS

АКТУАЛНО

Достъп до информация
Профил на купувача

Антикорупционна кутия
Полезни връзки

 

 

 

Достъпност
Областна администрация - Русе
Web design & SEO by Zashev Design